Lichtdragers

5 december 2018 | Berichten

In november begint het al, dan poetsen we met elkaar de kroonluchters en maken de kerk ‘schoon’ . Aan het woord zijn twee oud kosters van de Dorpskerk, de monumentale kerk aan de dijk van Capelle aan den IJssel. Een kerk waar al eeuwenlang het kerstfeest gevierd mag worden. En niet alleen op eerste en tweede kerstdag.

Daar weten deze kosters alles van. Voor het feest kan beginnen moet alles klaargemaakt worden, op het feest alles in goede banen geleid, en na afloop is het opruimen geblazen. De maand december is het druk in de Dorpskerk. De eigen gemeente viert de komst van het Christuskind en nodigt daar iedereen bij uit. Bij de volkskerstzang, de kerstnachtdienst, het seniorenkerstfeest. Ook anderen organiseren hun kerstbijeenkomsten graag in deze bijzondere omgeving.

‘Er is wel veel veranderd in de loop van de tijd’, vertelt oud koster Henk de Wit (93): ’Mijn overgrootvader en mijn opa staken de olielampjes aan, na ze eerst allemaal gevuld te hebben’. In de tijd van mijn vader en toen ikzelf koster was, stonden we om twee uur ’s nachts op om kolen te scheppen zodat de kerk goed warm was als de mensen kwamen. Voor een gulden per jaar kon je een vuurtest(stoof) huren waarin de koster kooltjes deed zodat je warme voeten hield’. De mensen stonden in rijen voor de deur om de kerstnachtdienst te bezoeken. Het is zelfs gebeurd dat we zitplaatsen te weinig hadden en toen onze eigen eetkamer- en woonkamerstoelen maar naar de kerk gesleept hebben.’

Oud koster Jaap Klein (77) herinnert zich de vele koren die een kerstuitvoering gaven en al die klassen van het Comeniuscollege die in zeven(!) bijeenkomsten binnenkwamen. Sommige kinderen waren nog nooit in een kerk geweest. Waar velen hopen op een witte kerst, waren de kosters blij als er geen sneeuw lag. Dat scheelde een hoop sneeuwruimen om iedereen veilig binnen te krijgen.

De kostersvrouwen droegen aan het netjes ontvangen van de mensen hun steentje flink bij. ‘De tiendaagse veldtocht’ noemden ze de decembermaand gekscherend. Maar wat was het mooi zovelen te mogen begroeten en samen licht en warmte in de kerk te delen.

De kroonluchters zijn weer gepoetst, de kaarsen kunnen aangestoken worden.. Ook werk voor de koster. Tijden veranderen: koster de Wit deed dat nog met een lucifer, koster Klein had een gasaansteker (recordtijd: 20 minuten) Op de schouders van het voorgeslacht staat de kerkdeur weer wijd open: het Licht schijnt en nodigt allen!

Bijdrage tbv Spraakwater Kersteditie 2018,
Annemiek Bomhof- Vrij, ouderenpastor HW Dorpskerk