Houd moed, heb lief (4)

22 mei 2020 | Berichten

Ben ik welkom?

Dat is een vraag die je misschien wel regelmatig bezighoudt. Vanwege de gevaren voor het coronavirus kunnen we niet meer zomaar bij elkaar op bezoek. Lastig genoeg. Gelukkig zijn er technische mogelijkheden om contacten te onderhouden, maar je mist toch de gezelligheid en nabijheid van het bij elkaar op de koffie zijn.

Ben ik welkom? Die vraag geldt ook als je naar de kapper gaat. Voor je toegelaten wordt is er eerst een zogenaamde ‘klant intake’. Op de drempel van de deur moet je eerst enkele vragen over je gezondheid geruststellend kunnen beantwoorden. Want anders, zo staat er in de officiële regels, kunnen we u niet verwelkomen.

Ben ik welkom? In de kerk behoort ieder welkom te zijn maar de afgelopen tijd bleven de deuren dicht al konden we elkaar gelukkig bereiken via de onlinediensten. Ik zie dan ook erg uit naar het moment dat we weer tegen ieder kunnen zeggen: Schuif maar aan! Plaats genoeg! Kom maar gewoon!

Maar helaas kan dat nog niet. Gelukkig mogen er na 1 juni 30 mensen een kerkdienst bijwonen en na 1 juli zelfs max. 100. Het is best lastig om dat goed te regelen. (zie het bericht van de voorzitter hieronder). Hoe het gaat lopen wordt nog een hele ontdekkingstocht.

Ben ik welkom? We weten ondertussen wel dat het verstandig is om maar niet naar de kerk te komen als je bepaalde griepverschijnselen hebt. Je wilt een ander tenslotte niet aansteken. Maar om zoals een kapper te zeggen ‘wij verwelkomen u niet’ is een pijnlijk iets. Het schuurt  met de bedoeling van het Evangelie. Laten we daarom nooit vergeten: Bij God is iedereen welkom. Hoe je er ook aan toe bent! En zeker als we bedenken dat het woord ‘gezond zijn’ iets anders betekent dan dat je geen griepverschijnselen hebt.

Ik denk dan aan het woord van Jezus: ‘Gezonde mensen hebben geen dokter nodig, maar zieken wel.’ (Mattheüs 9 : 12) En zo hield de huidige Paus Franciscus in 2013 al een betoog met als titel: ‘De kerk als veldhospitaal’. En Tim Keller noemt ergens de zin: ‘The church is a hospital for sinners, not a museum for saints’. (de kerk is een ziekenhuis voor zondaars, geen museum voor heiligen). Goed om eens over na te denken.

Tenslotte een gospellied van LEV met als titel. ‘Welkom in Gods huis’. Daarin klinkt door dat Gods huis breder is dan een kerkgebouw. Je mag je altijd welkom weten bij Hem die onze Gastheer is.

Welkom van waar je ook komt
’t maakt niet uit waar je wieg ooit stond
Waar je woont, waar je slaapt
Hoe het wel of niet gaat
Welkom van waar je ook komt

God is de gastheer vandaag
In Zijn huis is er altijd plaats
Kom erbij, hier is hoop
Hoe je leven ook loopt
Want God is de gastheer vandaag

God heeft Zijn deur openstaan
Ongeacht wat is misgegaan
Neem je mooie cv
Of je strafblad maar mee
Want God heeft Zijn deur openstaan

Refr.    Welkom in Gods huis
Welkom in Gods huis
Trek je jas uit, voel je thuis
Welkom in Gods huis

Met een Hartelijke groet,
Ds. Nees Cluistra