Adventsproject: Geef licht! Een vriendelijk woord

10 december 2021 | Samen Dorpskerk, Terugblik

Het is bijna kerst en de Lichtgever zal volledig stralen. Dat kan maar één ding betekenen, het Kind is geboren. Het Kind dat heeft laten zien dat we elkaar nodig hebben, voor elkaar moeten zorgen, op elkaar moeten letten, vriendelijk moeten zijn naar elkaar, elkaar moeten inspireren en het veel moeten hebben over wat dat doet met ons. Deze week en alle weken van het nieuwe jaar staan in  het teken van het vriendelijke woord. We zijn tenslotte allemaal Lichtgevers!

Vierde Advent

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is licht-4-2-rotated.jpg

Geef licht! Een  heerlijk lied. Zondag wordt het derde tafereel in het licht gezet. Vorige week een heel aards tafereel. Aanstaande zondag een hemels tafereel. Herders en engelen. Ogenschijnlijk staan die twee groepen heel ver uit elkaar. Maar de herders zagen de engelen en de engelen zagen de herders. En dat leidde tot een heerlijk lied. Als er iets is dat ons in het licht zet, dan is het wel de lofzang. Zing een nieuw lied voor God de Heer. Sta er mee op en ga er mee naar bed. Zie elkaar en zie naar elkaar om. Deze week staat in het teken van het heerlijke lied.

Derde Advent:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is licht-3.png

Geef licht! Een vriendelijk gebaar.

In één van de vier evangeliën staat dat wijzen uit het Oosten een ster hadden zien opgaan en dat ze die ster hadden gevolgd naar de plaats waar Jezus is geboren. Er staat niet hoeveel wijzen het zijn en ook niet hoe ze hebben gereisd, maar de afbeeldingen laten steeds 3 koninklijke figuren zien op kamelen. Het aantal
wijzen  is niet echt belangrijk en  het middel van vervoer evenmin,  maar wat wel essentieel is, is dat ze in beweging kwamen en dat ze iets hadden meegenomen. Ze wilden het Kind eer bewijzen, gingen op pad en gaven het kostbaarheden.  We hoeven niet op een kameel te klimmen of met dure geschenken te strooien. Een klein gebaar, een kaartje om te laten weten dat er aan je wordt gedacht bijvoorbeeld, kan al een zee van licht zijn voor die ander. Denk daarbij nog eens aan de kleine groepjes die vorig jaar in de Adventstijd zijn gemaakt; gemeenteleden die om de hoek wonen. Nodig iemand op de koffie of breng iets langs. We hebben elkaar meer dan ooit nodig. Deze week staat in het teken van het vriendelijke gebaar.

Tweede Advent

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is licht-2.png

Geef licht! Een hartverwarmend gebed.

Een week lang heb je kunnen nadenken over de vraag: ben jij een Lichtgever? Als het goed is heeft dat tot iets geleid. Aanstaande zondag zetten we het eerste tafereel in het licht. Een tafereel dat in iedere kinderbijbel is terug te vinden. Stoere mannen die in weer en wind hun kudde beschermen tegen wilde dieren. Maar die tegelijkertijd engelen horen zingen. Hoe kan dat? Daar moet je je voor willen openstellen. Hoe stellen wij ons open? Om een Lichtgever te kunnen zijn, moeten we het Licht eerst toelaten. De komende week staat in het
teken van een hartverwarmend gebed.

Eerste Advent.

Vanaf zondag start de adventstijd, een tijd van verwachting, waarin we toeleven naar het licht. Voor de tweede keer begint deze verwachtingsvolle tijd in een ‘lockdown’, waar we waarschijnlijk nog even in zitten. Opnieuw een donkere tijd. Het thema van de PKN is dit jaar: Geef Licht! Hoe kunnen we deze twee dingen met elkaar rijmen. Hopelijk kunnen we elkaar inspireren om daarover na te denken. Vanaf a.s. zondag staat er in de kerk een grote lantaarn. Deze lantaarn noemen we Lichtgever. Een Lichtgever geeft Licht  als hij wordt aangezet. Dan blijkt er van alles in te zitten, wat je voorheen niet zag. Wil jij aangestoken worden, het Licht laten schijnen en waar wil je het Licht op laten vallen.  Zondag zijn de taferelen in de lantaarn nog niet goed te zien. De komende adventszondagen wordt steeds licht geworpen op een aspect in deze Lichtgever en stellen we via de nieuwsbrief elke week iets aan de orde. Daar kan iedereen mee aan de slag. Het hoeft niet, maar het zou wel mooi zijn. Voor de komende week staat de volgende vraag centraal; ben jij/bent u een Lichtgever? Iets om over na te denken.