Verslagen van Projecten

Project Dorpskerk 2025

In 2016 bracht de Protestantste Kerk in Nederland de nota Kerk 2025: Waar een Woord is, is een weg uit. Deze nota is onder meer geschreven vanuit de constatering dat onze samenleving en cultuur sterk aan het veranderen zijn. Dat heeft ook gevolgen voor de kerk. ‘Voor veel tijdgenoten staat de kerk op een afstand als een vreemd instituut’, schrijft bovengenoemde nota.

De nota wil een richting aangeven voor hoe de kerk zich op deze ontwikkelingen kan verhouden. ‘Hoe kunnen we komen tot de lichtere gang waarmee Jezus ooit zijn leerlingen uitzond? Het is goed weer bij de kern uit te komen en back to basics te gaan’.

In het verlengde van deze nota startte de kerkenraad van de Dorpskerk in Capelle medio 2017 het project Dorpskerk 2025. Met de hele Dorpskerkgemeente willen we in het spoor van de landelijke kerk vooruitkijken en verdergaan. Als geloofsgemeenschap worden we in onze tijd en omgeving op weg gestuurd. Met elkaar denken we na over wat dat voor ons als Dorpskerk betekent.

Belangrijk is om ons af te vragen wat geloof voor ons persoonlijk betekent, waarom we het belangrijk vinden dat de kerk in 2025 nog bestaat en wat daarvoor nodig is voor zover wij dat kunnen overzien. En dan toegespitst op de situatie van de Dorpskerk. Immers de verandering van de samenleving doet zich evengoed voelen in Capelle, ook binnen en rondom de gemeente van de Dorpskerk. Veel mensen voelen bijvoorbeeld gebrek aan aansluiting bij bestaande kaders en gewoonten.

Vanuit bovenstaande gedachten zijn een projectgroep en vier werkgroepen enthousiast gestart. De kerkenraad nodigt de deelnemers aan het project uit om te komen met ideeën, voorstellen en plannen in bovenstaand kader. De vier werkgroepen beslaan elk een deel van het gemeenteleven en omvatten samen de hele breedte daarvan. Het gaat om de volgende werkgroepen die elk aan het werk zijn met een kernvraag en stelling:

Ten tijde van het schrijven van deze informatie bevindt het project zich nog in de aanloopfase. Enkele concrete plannen zijn al uitgewerkt zoals openstelling van het kerkgebouw op diverse zaterdagen. Voornemen is om in het nieuwe seizoen in overleg met de kerkenraad tot een goed gesprek te komen met de gemeente over het waarom en de inhoud van het project. Ook zal op een later moment concretere informatie met bijvoorbeeld contactgegevens worden toegevoegd.

Namens Dorpskerk 2025, Harrie Janssen, augustus 2018

Tanzania Verslag 2018

Van 6 tot 27 januari ben ik met Ineke, een oud-collega en vriendin, naar het Makiungu Hospital in Tanzania geweest. Ineke was er nu voor de derde keer en ze was blij verrast dat de Neoward er heel netjes en schoon uitzag. De baby’s lagen er goed verzorgd bij en ook de daglijsten waren goed bijgehouden. Er is duidelijk wat gedaan met de kennis die er vorig jaar is overgedragen!

We hebben praktijklessen en uitleg gegeven op de werkvloer m.n. aan de nieuwe verpleegkundigen. Het was prettig dat die redelijk Engels spraken, zodat de kennis beter was over te brengen.

We hebben veel reanimatietrainingen voor pasgeborenen gegeven en er zijn nu verpleegkundigen die daar die lessen gaan continueren. Daar zijn wij heel blij mee en ze zijn er zelf heel trots op!

Ik wil iedereen bedanken die geld gedoneerd heeft, daardoor konden we blikken babyvoeding, babyflesjes, scharen, thermometers, babysokjes, paracetamol zetpillen voor baby’s, een klok voor op de Neoward (om hartslag en ademhaling bij de baby’s te kunnen tellen), stof om babylakentjes te maken, plastic strikslips, bloeddrukmeters en borstkolven kopen. We hebben geld gegeven om nieuwe blikken babyvoeding te kopen als deze op zijn of om melkpoeder te kopen waar ze melk voor zuigelingen en peuters van kunnen maken.

We hebben ook veel gebreide mutsjes uitgedeeld, die daar prima van pas kwamen!

Voor de naast gelegen school hebben we een grote stapel schriften en potloden kunnen kopen, ze waren hier heel blij mee.

Ook de M(edical)M(issionairies) of M(ary) sisters bedanken iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt! Ze zijn heel blij met al deze hulp.

Zelf ben ik geraakt door het enthousiasme en de interesse vanuit de gemeente, heel fijn dat er zo meegeleefd is!

Op 4 maart, ’s ochtends na de kerkdienst, willen we voor diegenen die dat leuk vinden, een presentatie geven in het kerkelijk centrum over onze ervaringen in Tanzania.

Foto album (grotere foto’s) : zie hier.

Groeten, Marjolein Dijkstra

Maart 2018

Tanzania Initiatief 2017

Marjolein Dijkstra van de Dorpskerk stuurde onderstaand stukje in, over haar voorgenomen tijdelijke vertrek naar Tanzania. Ze geeft aan dat ze dit initiatief, al is het prachtig werk, toch als best spannend ervaart. Maar de kans deed zich nu voor – samen met de gelegenheid – en ze gaat ervoor, samen met vriendin Ineke Noordhuis. Een mooie en moedige onderneming. Veel succes met het werk aldaar toegewenst.

Bijna zover……. naar Tanzania

Na de feestdagen, bijna over een maand, ga ik met Ineke Noordhuis (een goede vriendin, oud collega en diaken van de Hoeksteen) een maand naar Tanzania.

Als Neonatologieverpleegkundigen (kinderverpleegkundigen speciaal voor de allerkleinsten) gaan wij in het Makiungu Hospital verpleegkundigen en artsen leren hoe de opvang en verzorging van pasgeborenen (vooral de prematuren) na de bevalling verbeterd kan worden.

Voor ons zal het ongeveer 50 jaar terug in de tijd zijn, maar wat mooi om onze kennis over te kunnen brengen!

Ineke is hier in 2017 ook geweest om trainingen te geven, voelt zich zeer welkom daar en nu ga ik met haar mee. Er is een grote behoefte aan scholing. Wij willen dan ook onze kennis doorgeven dmv reanimatielessen voor pasgeborenen, kinderen en volwassenen.

Voor kinderen waarvan de moeder geen of te weinig borstvoeding heeft is er geen flesvoeding in het ziekenhuis. Deze kinderen krijgen dan glucosewater, maar dat is onvoldoende om te groeien. Babyvoeding is daar wel te koop in sommige supermarktjes, maar erg duur voor de mensen daar.

Wij willen de voeding daar gaan kopen voor de zieke of kleine pasgeboren.

Als u nu denkt ; prima plan, dan kunt u ook uw steentje (eurootje) hieraan bijdragen!

Het rek.nr is : NL58INGB0004314215 tnv MCH Dijkstra-van Doorn ovv Tanzania.

Wij zullen zeker zorgen dat uw bijdrage goed terecht komt!!

Als er belangstelling voor is, zullen we graag na afloop een presentatie over onze maand in Tanzania geven!

Groeten, Marjolein Dijkstra

November 2017

Midwinterconcert Dorpskerk 2018

Op vrijdag 28 december vond in de Dorpskerk het traditionele MidWinter concert plaats. Hieronder treft u alle informatie aan over deze prachtige avond in de Dorpskerk!

Het programma van het concert bestond uit werken uit de vroeg- en hoogbarok (da Crema, Bach) , de vroeg- en hoogromantiek (Schubert, Chopin, Rachmaninov etc.) tot werken van nog levende componisten (o.a. Pärt) met als uitsmijter de Zigeunerweisen van De Sarasate. Zie de bijlage voor het hele programma.

Cees van der Slik studeerde aan de conservatoria te Rotterdam en Den Haag en behaalde in 1990/1991 zijn diploma’s voor de hoofdvakken koordirectie en orgel. Hij geeft regelmatig concerten als koordirigent en als organist. Hij is eerste organist van de Dorpskerk.

Mischa van Tijn (2000) is in september 2018 begonnen aan de bachelorafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. In april 2016 won Mischa bij het Prinses Christina Concours een eerste prijs en daarnaast de JON Prijs en een internationale prijs. Sinds 2017 vormt hij met celliste Emma van Schadewijk en violist Tim de Vries een pianotrio ‘Trio Diotima’, waarmee hij bij het Prinses Christina Concours een eerste prijs en de persprijs won. Naast solo optredens geeft Mischa regelmatig kamermuziekconcerten en hij was dankzij de JON prijs vijf keer solist bij het JeugdOrkest Nederland o.l.v. Jurjen Hempel in het derde pianoconcert van Beethoven. Andere hoogtepunten in 2016 waren lunchconcerten in het Concertgebouw in Amsterdam en Muziekgebouw Eindhoven en een Spiegelzaal concert in het Concertgebouw in Amsterdam.

Tim de Vries (2000) studeert voor het bachelor excellence program aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij heeft vele prijzen gewonnen, waaronder in 2016 een 1e prijs bij het Prinses Christina Concours. In april 2018 won hij met Trio Diotima de eerste prijs en Persprijs bij het Prinses Christina Concours. In 2017 gaf Tim enkele concerten met een trio in Canada en de VS. Hij speelde onder meer in het Concertgebouw (Amsterdam), TivoliVredenburg (Utrecht) en in de Doelen (Rotterdam). Tim heeft meerdere keren gesoleerd met orkest, waaronder de ‘Zomer’ van Vivaldi in Oberhausen, Duitsland, met het HJSO. Hij bespeelt een Enrico Ceruti viool, gebouwd in Cremona, 1839.

Viktor Koning (1996) werd aangenomen als Jong Talent aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, waar hij nu zijn Bachelor afrondt. In 2015 won Viktor een tweede prijs tijdens het Prinses Christina Concours. Hij gaf meerdere solo gitaarconcerten door het land, o.a. in het Musis Sacrum en was te horen in verschillende Radio 4 uitzendingen en op het Amsterdams Grachtenfestival. Viktor legt zich toe op een breed klassiek gitaarrepertoire, maar werkt ook als songwriter en zanger in de Blues, Folk en R&B-stijl. Zijn nummer ‘Over Time’ won the Song of the Month bij het Zwolse Songwritersgilde en tezamen met Grace van Dorster speelt hij op festivals in het binnen- en buitenland.

Het concert is van 20.00-22.15 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Entree: € 5,- incl. koffie/thee in de pauze en een drankje na afloop. Vriendelijk maar dringend verzoek dit bedrag met gepast geld contant te betalen bij binnenkomst van de kerk.

(Klik op de foto’s voor een vergroting)

(Foto’s: Arie Kers Fotografie)

Nawoord kosters.

Dit concert sloot een drukke (kerst)periode af in de Dorpskerk. Zo’n 200 gasten werden er in de Dorpskerk gastvrij ontvangen. We hebben dus in de feestdagen periode weer vele gasten mogen ontvangen en laten genieten van onze prachtige kerk.

Al dit werk is niet mogelijk zonder de hulp van vele vrijwilligers. Allemaal enorm bedankt en graag rekenen we volgend jaar ook weer op jullie bijstand!

Namens de kosters Dorpskerk

Midwinterconcert Dorpskerk 2017

Op 29 december 2017 werd in de Dorpskerk een Midwinterconcert gegeven. De uitvoerenden waren prijswinnaars van het Prinses Christina Concours. We noemen dan:

  • Anuschka Perdano – Altviool en zang
  • Maria Eugenia Perdano – Hobo en zang
  • Florian Verweij – Piano
  • Anthon Doorheim – Bespeelde ons Van Dam orgel

(Foto’s: Arie Kers Fotografie)

Het is een pracht concert geworden met o.a. werken van Debussy, Paganini, Haydn en Clarke.

Dit concert sloot een drukke (kerst)periode af in de Dorpskerk. Zo’n 200 gasten werden er in de Dorpskerk gastvrij ontvangen. We hebben dus in de feestdagen periode weer vele gasten mogen ontvangen en laten genieten van onze prachtige kerk.

Al dit werk is niet mogelijk zonder de hulp van vele vrijwilligers. Allemaal enorm bedankt en graag rekenen we volgend jaar ook weer op jullie bijstand!

Namens de kosters Dorpskerk