Advent 2022: ‘Ik kan niet wachten.’

23 december 2022 | Terugblik

In aansluiting op het thema ‘Ik kan niet wachten!’ is een kerkraam ontworpen met daarin vijf zogenaamde diorama’s. Een diorama is driedimensionale opstelling waarin een mogelijke werkelijkheid wordt getoond. Vijf miniatuurafbeeldingen van vijf verhalen passend bij het thema. Iedere zondag, beginnend op de eerste zondag van advent, wordt een diorama gevuld met afbeeldingen die bij het betreffende verhaal horen. Boven in het raam hangt een koor van engelen.

Kerstmorgen, 25 december

Het wachten is beloond. Vandaag vieren we dat God naar ons heeft omgezien door Jezus in ons midden te brengen. Het kind is geboren. In het vijfde en laatste diorama zien we de geschenken die de wijze mannen voor het kind hadden meegenomen. Zij hadden goud, wierook en mirre meegenomen, omdat ze de verwachting hadden een bijzondere koning te treffen. Alle kaarsen branden.

Vierde advent, 18 december

Dit diorama, waarin het kind in doeken is gewikkeld en is omringd door twee duiven, gaat over de verwachting van twee mensen die hun hele leven al hadden uitgekeken naar de komst van Jezus. Zij mochten – toen ze al oud waren – het kind met eigen ogen zien. Het gaat om Simeon en Hanna, de profetes. De vierde kaars is aangestoken.

Derde advent, 11 december

De bovenste twee diorama’s zijn gevuld met verwachtingen. In het derde diorama is een slapende man te zien, die ook bezoek krijgt van een engel. De slapende man is Jozef, die in een droom te horen krijgt dat zijn verloofde zwanger is van een bijzonder kind. Drie kaarsen branden vandaag.

Tweede advent, zondag 4 december

In het tweede diorama staat een opstelling van een knielende vrouw die bezoek krijgt van een engel. Ook hangen er allemaal instrumentjes in de afbeelding. Het gaat om Maria die van de engel te horen krijgt dat zij een bijzonder kind verwacht. Maria heft een loflied aan. De tweede kaars is aangestoken.

Eerste advent zondag 27 november

Het eerste diorama verbeeldt het verhaal van de verwachte terugkomst van Jezus. Die terugkomst  wordt vergeleken met een boer die wacht op de komst van regen. In het eerste diorama staat een boer die uitkijkt over zijn akkers en de eerste adventskaars brandt.