Met Petrus mee!

23 februari 2024 | Nieuws, Samen Dorpskerk

In het verlengde van het jaarthema van de PKN ‘Ga mee!’ hebben we het 40-dagen project als titel meegegeven ‘Met Petrus mee!’ In de 40-dagen tijd gaan we zeven zondagen lang met Petrus op pad en gaan we merken of hij zijn naam wel altijd eer aan doet. De betekenis van de naam Petrus is iedereen wel bekend. De naam betekent ‘rots’. Een rots staat voor standvastigheid. Je kunt er van op aan. Kun je een rots zijn en tegelijkertijd op cruciale momenten niet thuis geven, in slaap vallen, er als een wildeman op loshakken, je vriend verloochenen? Petrus doet het allemaal. Hij loopt voorop en hij loopt weg. Wij gaan Petrus zien als de rots, als dienaar, als vriend, als de grote afwezige, als vechter, als angsthaas. Uiteraard wordt ook dit project weer visueel ondersteund met kleurrijke afbeeldingen, waarvan er iedere zondag één getoond wordt. Alle panelen komen in het hekwerk van het koor te hangen.

Met Petrus mee! Petrus de dienaar.
Petrus, zijn naam staat als een huis. Solide, vierkant, een man uit één stuk.
Hij kijkt tegen Jezus op, zou voor Hem door het vuur gaan. Hoe ongemakkelijk moet dat voor Petrus zijn geweest dat de Meester voor hem, Petrus, op Zijn knieën gaat om zijn voeten te wassen. Jezus, die hem Petrus, gaat dienen. Dienen, dat ligt niet zo in zijn aard.
En toch moet hij dat gaan doen om bij Jezus te horen. Twee belangrijke leermomenten voor Petrus de rots, je laten bedienen en zelf dienen.

Met Petrus mee! Petrus de rots.

De betekenis van de naam Petrus is iedereen wel bekend. De naam betekent ‘rots’. Een rots staat voor standvastigheid. Je kunt er van op aan. In de 40 dagen tijd gaan we zeven zondagen lang met Petrus op pad en gaan we merken of hij zijn naam wel altijd eer aan doet. Kun je een rots zijn en tegelijkertijd op cruciale momenten niet thuis geven, in slaap vallen, er als een wildeman op loshakken, je vriend verloochenen? Petrus doet het allemaal. Hij loopt voorop en hij loopt weg. Wij gaan Petrus zien als de rots, als dienaar, als vriend, als de grote afwezige, als vechter, als angsthaas. Iedere zondag staat er vóór in de kerk een afbeelding en de kindernevendienst zal daar iets over vertellen. Met elkaar zingen we het projectlied.